Finska storbolag lockar utländska höjdare

Vår vd Markku Kaijala berättade i HBL (28.10.2023) om Finlands attraktivitet i rekrytering av toppchefer.

Finland är ett litet land där chefslönerna är lägre än i många större ekonomier. Trots det har flera storbolag fångat utländska höjdares intresse.

Under den gångna veckan har två storföretag utnämnt nya verkställande direktörer. I tisdags blev det klart att italienaren Massimo Reynaudo efterträder Jussi Pesonen som vd på UPM och i onsdags meddelade Kone att fransmannen Philippe Delorme efterträder Henrik Ehrnrooth.

Skattelättnader och högre löner

Markku Kaijala är vd och grundare på Pro-Source som erbjuder rekryterings- och coachningstjänster. Under sin karriär har han sett en positiv förändring i Finland.
– Jag kan inte svara på huruvida vi tagit ett stort kliv framåt men små framsteg har skett.
Vad beträffar Kone och UPM håller Kaijala med Stening. De är internationella storföretag med ett gott rykte – egenskaper som väger betydligt tyngre i vågskålen än var företagen har sitt huvudkontor.

– Faktum är ändå att Finlands varumärke inte är särskilt starkt. Vi är ett litet land, vilket innebär att företagen också är mindre och dessutom är lönerna låga jämfört med vad toppchefer tjänar i genomsnitt, säger Kaijala.

Läs hela artikeln på HBL:s hemsida (artikel bakom en betalvägg): HBL nättidning