Headhunter soittaa nyt yhä useammalle – Asiantuntijoiden löytäminen yrityksiin aiempaa vaikeampaa

Pro-Sourcen Lauri Sipilä ja Markku Kaijala keskustelivat asiantuntijoiden rekrytoinnista Kauppalehti Faktan haastattelussa:
 

Yritysten on entistä vaikeampaa löytää ihmisiä asiantuntijatehtäviin. Osaajapula koskee yhä enemmän myös asiantuntija-ammatteja, ja heidänkin rekrytoinnissaan joudutaan käyttämään yhä enemmän headhuntereita. ”Asiantuntijahaut ovat hakijakeskeisiä ja siksi ne pitää nykyään räätälöidä hakijan mukaan”, Pro-Sourcen senior partner Lauri Sipilä kertoo. Sipilän mukaan asiantuntijoita haetaan yhä enenevissä määrin suorahauilla.

”Työnantajan pitää olla nöyrä. Jos haluaa saada yritykseensä asiantuntijoita, työnantajamielikuva on äärimmäisen tärkeä. Ei riitä, että yritys viherpesee itseään vaan asioiden on oltava oikeasti kunnossa.”

Pro-Sourcen perustajan ja toimitusjohtaja Markku Kaijalan mukaan asiantuntijahaut ovat myös erilaisia kuin aiemmin. Valintakriteerit painottuvat enemmän johtamistyyliin, kyvykkyyteen, kehittymiskykyyn, kulttuurilliseen sopivuuteen ja asenteeseen. Aiemmin esimerkiksi vahva toimialakokemus tai huippusuoritukset olivat tärkeämmässä roolissa.

”Ero on siinä, että tänä päivänä ei haeta niinkään teknistä osaamista vaan kyvykästä tekijää. Tietyt asiantuntijahaut saattavat olla haasteellisempia kuin johtajahaut, koska heidän toimenkuvansa on tarkemmin määritelty ja heitä on vähemmän tarjolla.”

Esimerkki työelämän kansainvälistymisestä on myös se, että yhä useammassa yrityksessä työskentelykielenä on englanti. Etenkin ulkomaisten asiantuntijoiden houkuttelussa haasteeksi nousee monesti suomen kieli.

Lähde: Kauppalehti Fakta 3/2022


Tämä on referaatti Kauppalehden verkkouutisissa 25.3.2022 julkaistusta artikkelista. Koko artikkelin voit lukea Kauppalehden sivulta (huom. artikkeli maksumuurin takana)