Osaajapula pakottaa pohtimaan kielitaitovaatimuksia

Toimitusjohtajamme Markku Kaijala kertoo Kauppalehden verkkouutisten artikkelissa 7.10.2022 osaajapulan aiheuttamista muutoksista työmarkkinaan. Yksi viimeaikaisista trendeistä on harvinaisemman osaamisen suomenkielisen osaajakannan niukkuuden aiheuttama rekrytointien laajentaminen Suomen ulkopuolelle. Monelle yritykselle tämä on kuitenkin vaikea paikka ja kielitaitovaatimuksista luovutaan vasta rekrytoinnin loppumetreillä, kun nähdään millaista osaamista organisaatiokielen muutoksen hinnalla on saatavissa.

Hakijat vaativat työnantajilta enemmän

Työmarkkinan muuttuessa työnantajan markkinasta työntekijän markkinaksi, myös työntekijöiden vaatimukset työnantajaa kohtaan kasvavat. Nopeudella, tilanneherkkyydellä, selkeällä visiolla ja läpinäkyvyydellä on suuri painoarvo rekrytointiprosesseissa. Työntekijä haluaa myös tietää mitä konkreettista hänen odotetaan saavan aikaiseksi tehtävässä ja mihin suuntaan tällä yritystä kehitetään.

Vanha malli organisaation sisäisestä urapolusta ei vastaa enää työnantajien tarpeisiin, kun kompetenssivaatimukset muuttuvat ja valmista osaamista ei ole yhtiössä valmiina eikä aikaa pitkille kasvupoluille ole. Tällöinkin katse suuntautuu helposti laajempaan kansainväliseen markkinaan.

Yksi tapa taklata osaamisen saatavuuden ongelmaa on ottaa rekrytointeihin etupainotteinen lähestyminen – ei palkata vain uutta tekijää vanhan lähteneen tilalle vaan ennakoida talenttitarvetta vähintään puolen vuoden tai vuodenkin päähän.

Alkuperäinen artikkeli Kauppalehden verkkouutisissa (maksumuuri/tilaajasisältö)